Рэкамендацыі для бацькоў па арганізацыі харчавання дашкольнікаў

ПРАВІЛЬНАЕ ХАРЧАВАННЕ - ЗДАРОВАЕ ДЗІЦЯ

Рэкамендацыі для бацькоў

Арганізацыя харчавання, рацыён, рэжым і прыкладнае меню

У адпаведнасці з прынцыпамі арганізацыі харчавання дзяцей дашкольнага ўзросту, рацыён павінен ўключаць ўсе асноўныя групы прадуктаў.

З мяса пераважней выкарыстоўваць нятлустую цяляціну, курыцу або індзейку. Менш карысныя каўбасы, сасіскі і сардэлькі. Субпрадукты служаць крыніцай бялку, жалеза, шэрагу вітамінаў і могуць выкарыстоўвацца ў харчаванні дзяцей.

Рэкамендаваны гатункі рыбы: траска, мінтай, хек, судак і іншыя. Салёныя рыбныя дэлікатэсы і кансервы рэкамендуецца ўключаць у рацыён толькі зрэдку.

Малако і малочныя прадукты займаюць асаблівае месца ў дзіцячым харчаванні. Гэта багатая крыніца лёгказасваяльнага бялку, кальцыя, фосфару і вітаміна В2.

Садавіна, гародніна, плодаагароднінныя сокі ўтрымліваюць вугляводы (цукру), некаторыя вітаміны, мікраэлементы, а таксама такія карысныя рэчывы, як пекцін, клятчатка, харчовыя валокны і іншыя. Гэтыя прадукты паляпшаюць працу органаў стрававання.

Неабходныя хлеб, макароны, крупы, раслінныя і жывёлы тлушчы, асабліва грэчневая і аўсяная крупы. Раслінны алей як заправа да салатам дазваляе засвойвацца шматлікім карысным рэчывам, якія змяшчаюцца ў гародніне.

Усяго ў дзень дзіця 4-6 гадоў павіненна атрымліваць: бялкоў і тлушчаў каля 70 г, вугляводаў каля 280 г, кальцыя 900 мг, фосфару 1350 мг, магнію 200 мг, жалеза 12 мг, цынку 10 мг, ёду 0,08 мг, вітаміна «З» 50 мг.інтэрвалы паміж прыёмамі ежы павінны быць не больш за 3,5-4 гадзін.

Важнай умовай з'яўляецца строгі рэжым харчавання, які прадугледжвае не менш за 4 прыёмаў ежы. Прычым 3 з іх павінны абавязкова ўключаць гарачае страва. Пры гэтым на долю сняданку прыпадае прыблізна 25% сутачнай каларыйнасці, на долю абеду 40%, падвячорак - 15%, вячэры - 20%.

Сняданак

дзіцяці неабходна даваць кашы, яечныя або тварожныя стравы, мяса, рыбу, чай ці кававы напой з малаком, хлеб з маслам, сырам.

Абед

павінен утрымліваць агародніннай салата, мясной, курыны або рыбны булён з гароднінай, крупамі, другая страва з мяса, птушкі або рыбы з гарнірам і дэсерт у выглядзе кісяля, кампоту, напою, свежых садавіны ці ягад, фруктовага пюрэ.

Падвячорак

дзіця павінна выпіваць шклянку малака, кефіру або сывараткі, з'ядаць печыва, ватрушкі або булачку, садавіна.

Вячэра

лепш даваць агароднінныя або крупяныя стравы ў залежнасці ад сняданку; мясныя і рыбныя стравы, асабліва ў смажаным выглядзе, даваць не варта.

У той жа час некаторыя прадукты вельмі непажаданыя ў рацыёне дашкольніка. Не рэкамендуюцца: вэнджаныя каўбасы, кансервы, тоўстыя гатункі мяса, некаторыя спецыі: перац, гарчыца і іншыя вострыя прыправы. Для паляпшэння смакавых якасцяў лепш пакласці ў ежу пятрушку, кроп, зялёны ці рэпчаты лук, часнок. Апошнія, акрамя таго, валодаюць і здольнасцю стрымліваць рост хваробатворных мікробаў. Густ ежы можна значна палепшыць, калі выкарыстоўваць некаторыя кіслыя сокі (цытрусавы, журавінавы), а таксама сухафрукты

З напояў пераважней ужываць нямоцны чай з малаком, кававы напой з малаком, сокі, адвар шыпшынніка. Неабходна выключыць любыя газаваныя напоі з рацыёну дашкольнікаў. У якасці ласункаў рэкамендуецца пасціла, зефір, мармелад, мёд, джэм, варэнне.

Вынікі ацэнкі якасці харчавання дзяцей дашкольнага ўзросту і бліц-апытванні бацькоў паказваюць, што многія дзеці недаатрымліваюць у сваім штодзённым рацыёне ёдаваную соль, малако і кісламалочныя прадукты, рыбу і рыбныя прадукты, мяса і мясныя прадукты. Затое штодзённае спажыванне кандытарскіх і хлебабулачных вырабаў складае 80% ад агульнага рацыёну.

Часта дзеці аддаюць перавагу замест кашы ёсць піцу, чыпсы; замест гарачых страў з мяса і рыбы – сасіскі, каўбасы. Дзеці не жадаюць ёсць тое, што карысна і неабходна для іх здароўя, а бацькі нярэдка патураюць ім у гэтым і не заўсёды клапоцяцца аб арганізацыі правільнага і рацыянальнага харчавання сваіх дзяцей у хатніх умовах.

Рэкамендацыі бацькам па харчаванні маленькіх дзяцей

Правільнае харчаванне дашкольніка цалкам залежыць ад бацькоў.

Перш за ўсё неабходна ведаць і памятаць, што харчаванне дзіцяці дашкольнага ўзросту павінна прыкметна адрознівацца ад рацыёну бацькоў.

Непажаданая тэрмічная апрацоўка прадуктаў шляхам смажання, лепш рыхтаваць стравы на пару або запякаць.

Штодзённае меню дашкольніка не павінна ўтрымліваць стравы, падобныя па сваім складзе. Напрыклад, калі на сняданак прапануецца каша, то на вячэру лепш даць агароднінную страву.

Калі Ваша дзіця наведвае дзіцячы сад, дзе атрымлівае чатыры разы на дзень неабходнае па ўзросту харчаванне, то хатні рацыён павінен дапаўняць, а не замяняць рацыён дзіцячага саду. З гэтай мэтай бацькі, азнаёміўшыся з меню, дома павінны даць дзецям менавіта тыя прадукты і стравы, якія ён недаатрымаў днём.

Сняданак да дзіцячага саду лепш выключыць, інакш дзіця будзе дрэнна снедаць у групе. У крайнім выпадку можна напаіць яго кефірам ці даць яблык. У выхадныя і святочныя дні лепш прытрымлівацца меню дзіцячага саду.

Калі малому споўнілася 3 гады, самы час пачынаць вучыць яго правільным паводзінам за сталом.

* Дзіця павінна сядзець прама, не абапіраючыся падчас ежы локцямі на стол, не расстаўляючы іх шырока ў бакі. Ўмець правільна карыстацца лыжкай.

* Карыстаючыся сталовым нажом, трымаць яго ў правай руцэ, а відэлец-у левай. Дарослыя павінны прывучыць дзіця не нарэзаць ўсю порцыю адразу, а адрэзаўшы кавалачак, з'есці яго і толькі потым адрэзаць наступны.

* Неабходна, каб у дзіцяці выпрацавалася звычка жаваць не спяшаючыся, з закрытым ротам. Калі ў яго дрэнны апетыт, недапушчальна забаўляць яго падчас ежы, дазваляць глядзець тэлевізар ці абяцаць ўзнагароджанне за тое, што ён усё з'есць. Падобныя заахвочвання парушаюць стрававальны працэс, а апетыт не паляпшаюць зусім.

* Прымаць ежу ў спакойным стане (гэта ставіцца не толькі да шасцігодках!). Трэба пазбягаць сварак і непрыемных размоў за сталом - гэта таксама пагаршае працэс стрававання і зніжае апетыт.

* Не варта даваць дзіцяці ежы больш, чым ён зможа з'есці. Лепш потым пакласці крышачку дадаткі.

* Дзіця павінна ведаць, што з-за стала можна выйсці, скончыўшы трапезу, толькі з дазволу старэйшага (але, вядома, не з кавалкам хлеба ці іншай ежай у руках). Ён абавязкова павінен падзякаваць прысутных, засунуць крэсла, прыбраць за сабой посуд, памыць рукі (гэтак жа, як і перад ежай).

Памятаеце! Дзіця вельмі хутка засвоіць усе гэтыя правілы, калі перад яго вачыма будзе прыклад дарослых.

Захаванне пералічаных рэкамендацый будзе спрыяць таму, каб Ваша дзіця вырасла здаровым.

 

Падрыхтавала: мед.сястра Лагун Г. М.