Харчаванне

Інфармацыйны зборнік тэхналагічных карт страў і вырабаў

Графік пераходу на новыя прынцыпы ў арганізацыі школьнага харчавання

Падставы і парадак падачы дакументаў для выдзялення бясплатнага харчавання навучэнцам

Заявы ад бацькоў на выдзяленне бясплатнага харчавання навучэнцам (шматдзетныя сем'і; сем'і, якія выхоўваюць дзяцей-інвалідаў; сем'і, дзе бацькі з'яўляюцца інвалідамі I або II групы; малазабяспечаныя сем'і; сем'і, дзе дзеці прызнаны якія знаходзяцца ў сацыяльна небяспечным становішчы; дзеці, якія пражываюць у сельскай мясцовасці, сем'і ваеннаслужачых (служачых органаў унутраных спраў), дзе бацькі сталі інвалідамі з прычыны ранення, кантузіі, калецтва (памерлі з прычыны ранення, атрыманых у перыяд баявых дзеянняў); дзеці, якія навучаюцца па праграме для дзяцей з АФПР) падаюцца на імя дырэктара.

На працягу пяці дзён камісія па выдзяленні бясплатнага харчавання разглядае прадстаўленыя дакументы і выносіць рашэнне.

Да заявы прыкладаюцца:

  • шматдзетныя сем'і: пасведчанне шматдзетнай сям'і;
  • дзеці інваліды, бацькі інваліды: пасведчанне інваліда;
  • дзеці, прызнаныя ў сацыяльна небяспечным становішчы: выпіска аб прызнанні якія знаходзяцца ў суправаджаецца
  • малазабяспечаныя сем'і: звесткі аб даходах кожнага члена сям'і за апошнія дванаццаць месяцаў, якія папярэднічаюць месяцу падачы заявы, даведка аб месцы жыхарства і складзе сям'і (афармляецца па месцы рэгістрацыі);
  • сем'і ваеннаслужачых (служачых органаў унутраных спраў), дзе бацькі сталі інвалідамі з прычыны ранення, кантузіі, калецтвы (памерлі з прычыны ранення, атрыманых у перыяд баявых дзеянняў):
  • пасведчанне інваліда аб праве на льготы і ўкладыш у дадзенае пасведчанне;

                      З пытаннямі звяртацца да дырэктара Палазка І.М.

свернуть

Нарматыўная база

Школьнае харчаванне - 

гэта залог здароўя падрастаючага пакалення»

Гарачае харчаванне дзяцей падчас знаходжання ў школе з'яўляецца адной з важных умоў падтрымання іх здароўя і здольнасці да эфектыўнага навучання. Добрая арганізацыя школьнага харчавання вядзе да паляпшэння паказчыкаў ўзроўню здароўя насельніцтва, і ў першую чаргу дзяцей, улічваючы, што ў школе яны праводзяць большую частку свайго часу. Таму харчаванне з'яўляецца адным з важных фактараў, якія вызначаюць здароўе маладога пакалення. Паўнавартаснае і збалансаванае харчаванне садзейнічае прафілактыцы захворванняў, павышэнню працаздольнасці і паспяховасці, фізічнаму і разумоваму развіццю дзяцей і падлеткаў, стварае ўмовы да іх адаптацыі да сучаснага жыцця. Рацыянальнае харчаванне навучэнцаў - адна з умоў стварэння здароўе - ашчаджальнага асяроддзя ва ўстанове, зніжэння адмоўных эфектаў і наступстваў функцыянавання сістэмы адукацыі.

  Метадычныя рэкамендацыі па арганізацыі харчавання навучэнцаў ва ўстановах адукацыі ў 2023/2024 навучальным годзе;

 ПАСТАНАВАННЕ САВЕТА МІНІСТРАЎ РЭСПУБЛІКІ БЕЛАРУСЬ 14 кастрычніка 2019 г. № 694 «АБ АРГАНІЗАЦЫІ ХАРЧАВАННЯ НАВУЧАЮЧЫХ»

 ПОСТАНОВЛЕНИЕ СОВЕТА МИНИСТРОВ РЕСПУБЛИКИ БЕЛАРУСЬ 17 января 2022 г. № 29 «О НОРМАХ ПИТАНИЯ И ДЕНЕЖНЫХ НОРМАХ РАСХОДОВ НА ПИТАНИЕ ОБУЧАЮЩИХСЯ, А ТАКЖЕ УЧАСТНИКОВ ОБРАЗОВАТЕЛЬНЫХ МЕРОПРИЯТИЙ ИЗ ЧИСЛА ЛИЦ, ОБУЧАЮЩИХСЯ В УЧРЕЖДЕНИЯХ

ОБРАЗОВАНИЯ»Закон Рэспублiкi Беларусь "Аб сацыяльнай абароне грамадзян, якiя пацярпелi ад катастрофы на Чарнобыльскай АЭС, iншых радыяцыйных аварый"

 ПОСТАНОВЛЕНИЕ СОВЕТА МИНИСТРОВ №525 от 07.08.2019 "Об утверждении специфических санитарно-эпидемиологических требований для учреждений образования"

свернуть

Здаровае харчаванне

Дзеці школьнага ўзросту маюць патрэбу ў збалансаваным харчаванні, з высокім утрыманнем вітамінаў і мікраэлементаў, якое дапаможа іх арганізму развівацца і заставацца здаровым. Ніжэй вы знойдзеце інфармацыю аб тым, на чым грунтуецца здаровае харчаванне школьнікаў.

Рэгулярны прыём ежы

Дзецям неабходны рэгулярныя прыёмы ежы і перакусы паміж імі. Асабліва гэта важна, калі мы вядзём размову аб здаровым харчаванні малодшых школьнікаў. Калі замест гэтага дзіця абвыкне «перахапляць» нешта на ходу, гаворкі аб збалансаваным харчаванні быць, вядома, не можа.

Добра, калі дзеці пачынаюць свой дзень пажыўным сняданкам - напрыклад, малаком з шматкамі, каб справіцца з ранішняй нагрузкай у школе. Затым - адзін тост, 1-2 фрукта або кавалак кекса дадуць ім дадатковую энергію, каб адчуваць сябе бадзёрымі да абеду. Сам абед пажадана зрабіць як мага больш разнастайным.

Асноўныя правілы здаровага харчавання школьнікаў рэкамендуюць бацькам наступнае:

1-2 разы на тыдзень дзіцяці пажадана есці рыбу;

1 раз у тыдзень - чырвонае мяса (такое, як ялавічына);

1-2 разы на тыдзень дзіця павінна ёсць бабовыя ці такія стравы, як фаршаваная гародніна;

у астатнія дні дзіцяці можна даваць белае мяса (напрыклад, курыцу) ці стравы, прыгатаваныя з макаронных вырабаў.

Прыміце да ўвагі, што да здаровага сілкавання школьнікаў можна прызвычаіць з дапамогай сумесных вячэр і абедаў па выходных, падчас якіх вы збіраецеся за сталом усёй сям'ёй.

Прадукты з усіх харчовых груп

Гаворачы аб здаровым харчаванні навучэнцаў, трэба заўважыць, што дзецям неабходна ёсць прадукты ўсіх харчовых груп - каб задаволіць патрэбу свайго арганізма ў пажыўных рэчывах. Спынімся на гэтым падрабязней.

Хлеб, іншыя зёлкавыя і бульба. Добра, каб харчаванне школьнікаў абапіралася на гэтую групу прадуктаў. Рыхтуючы ежу аддайце ўпадабайце пакуце грубіянскага памолу, здаровае сілкаванне мяркуе, што 2/3 рацыёну школьнікаў будуць складаць прадукты, вырабленыя менавіта з такой мукі.

Садавіна і гародніна. Для здаровага, паўнацэннага харчавання школьнікам неабходна даваць 5 порцый разнастайнай садавіны і агародніны штодня.

Адной порцыяй можа лічыцца:

1 фрукт сярэдняга памеру - напрыклад, банан, яблык, апельсін;

2 фрукты маленькага памеру (такіх, як сліва), 10-15 вінаградзін, вішань, ягад;

1 невялікая порцыя салаты са свежай гародніны;

3 поўных сталовых лыжкі прыгатаванай гародніны - такіх, як зялёны гарошак;

3 поўных сталовых лыжкі прыгатаваных бабовых - такіх, як фасолю (калі дзіця з'есць больш, гэта ўсё роўна залічваецца, як адна порцыя);

1 сталовая лыжка сухой садавіны - такіх, як разынкі або курага;

1 невялікая шклянка натуральнага соку (калі дзіця вып'е больш, гэта ўсё роўна залічваецца, як адна порцыя).

Малако і малочныя прадукты. Давайце дзецям, па меншай меры, 3 порцыі малочных прадуктаў у дзень. Гэта можа быць 1 пакаванне ёгурта, 1 шклянка малака ці 1 кавалачак сыра памерам са запалкавую скрынку. Гэта асабліва важна для здаровага харчавання малодшых школьнікаў. Малочныя прадукты паніжанай тлустасці звычайна ўтрымліваюць у сабе такую ж колькасць кальцыя і той жа пералік вітамінаў, якія мы знаходзім у прадукцыі нармальнай тлустасці. Аднак поўнасцю абястлушчаныя малочныя прадукты дзецям ужываць непажадана.

Мяса, рыба і альтэрнатыўныя ім прадукты. Мяса (асабліва чырвонае) і рыба з'яўляюцца найлепшымі крыніцамі жалеза. Аднак бабовыя (чачавіца, фасоля), зялёная ліставая гародніна і ўзбагачаная трава таксама могуць даць арганізму школьніка досыць жалеза.

Тлустая рыба - такая, як сардзіны, анчоўсы, макрэль, ласось - вельмі багатыя Ω-3 тлустымі кіслотамі. Гэтыя кіслоты неабходны для правільнага функцыянавання нервовай, імуннай і сардэчна судзінкавай сістэм дзіцяці. Правілы здаровага харчавання не толькі школьнікаў, але і дзяцей наогул, гавораць аб тым, што ў тыдзень дзецям неабходна з'ядаць 2 порцыі тоўстай рыбы. Аднак пазбягайце даваць дзіцяці рыбу-меч, паколькі ў ёй утрымоўваецца вялікая колькасць ртуці.

Тлустыя ці салодкія прадукты. Прадукты высокай тлустасці або з вялікім утрыманнем цукру - такія, як тарты, печыва, шакаладныя вафлі, хрумсткая бульба - даюць школьнікам шмат энергіі, аднак амаль не ўтрымліваюць у сабе вітамінаў. У невялікай колькасці дзецям прысмакі ўжываць можна, аднак, толькі як кампанент збалансаванага харчавання, а не як замену асноўнай, здаровай і карыснай ежы.

Карысныя напоі. У якасці самых прыдатных напояў здаровае харчаванне прапануе для школьнікаў малако і ваду - паколькі яны не руйнуюць іх зубоў. Сокі валодаюць падвышанай кіслотнасцю і ўтрымоўваюць высокі адсотак цукру (нават у натуральных соках мы знаходзім прыродныя цукры). Таму сокі дзецям лепш даваць разам з ежай - у адваротным выпадку, пажадана разводзіць іх вадой.

Агульная колькасць вадкасці, якая неабходна школьніку на працягу дня, залежыць ад надвор'я, фізічнай актыўнасці дзіцяці і ад прадуктаў, якія ён есць. Нядрэннай ідэяй будзе даваць дзецям адну шклянку вады (малака ці соку) з кожным прыёмам ежы, і адна шклянка – паміж прыёмамі. 

Давайце дзецям больш вадкасці падчас спякоты і ў перыяд падвышанай фізічнай актыўнасці.

Здаровае харчаванне малодшых школьнікаў наогул не дазваляе ўжыванне газаваных напояў тыпу кока-кола, якія змяшчаюць кафеін. Што тычыцца школьнікаў старэйшага ўзросту - пазбягайце даваць ім газаваныя напоі з утрыманнем кафеіну падчас ежы, паколькі кафеін перашкаджае ўсмоктванню арганізмам жалеза.

свернуть